ספאנאקופיתה היא פשטידה מלוחה טעימה המהווה מרכיב עיקרי במטבח היווני. עשויה משכבות של בצק פילו פריך ומילוי טעים של תרד וגבינת פטה, ספנקופיטה מושלמת כמנה עיקרית או כמנה ראשונה. הנה מתכון פשוט להכנת ספאנקופיטה בבית.
רכיבים:
- 1 חבילה בצק פילו, מופשר
- 2 ק"ג תרד טרי, שטוף וקצוץ
- 1 בצל גדול, קצוץ דק
- 4-5 בצל ירוק קצוץ דק
- 1/2 כוס פטרוזיליה טרייה, קצוצה
- 1/2 כוס שמיר טרי, קצוץ
- 1/2 כוס שמן זית
- 1 כוס גבינת פטה מפוררת
- 2 ביצים טרופות קלות
- מלח ופלפל לפי הטעם
הוראות הכנה:
- מחממים את התנור ל-190 מעלות צלזיוס.
- במחבת גדולה מחממים 2 כפות שמן זית על אש בינונית. מוסיפים את הבצלים הקצוצים ומאדים עד שהם רכים ושקופים, כ-5-7 דקות.
- מוסיפים את התרד הקצוץ למחבת ומערבבים לאיחוד עם הבצל. מבשלים עד שהתרד נבול וכל עודפי מים מתאדים, כ-5-7 דקות.
- מסירים את תערובת התרד מהאש ונותנים לה להתקרר כמה דקות.
- מערבבים בקערת ערבוב גדולה את תערובת התרד, בצל ירוק קצוץ, פטרוזיליה, שמיר, גבינת פטה וביצים טרופה. מערבבים היטב ומתבלים במלח ופלפל לפי הטעם.
- מברישים תבנית אפייה בגודל 9x13 אינץ' בשמן זית. הניחו עלה אחד של בצק פילו על תחתית הכלי, והקפידו להבריש אותו בשמן זית. חוזרים על הפעולה עם עוד 5 דפים של בצק פילו, מברישים כל דף בשמן זית.
- מורחים את תערובת התרד על בצק הפילו ומקפידים לפזר אותו בצורה אחידה.
- שכבו את דפי בצק הפילו הנותרים על תערובת התרד, מברישים כל עלה בשמן זית.
- מברישים את השכבה העליונה של בצק הפילו בשמן זית, ולאחר מכן חורצים את החלק העליון של הספאנקופיטה בסכין חדה, חוצים את השכבות העליונות של בצק הפילו אך לא עד הסוף.
- אופים את הספאנקופיטה בתנור שחומם מראש במשך 45-50 דקות, או עד שהחלק העליון מזהיב ופריך.
- תנו לספאנקופיטה להתקרר כמה דקות לפני שפורסים ומגישים.